SPF چیست و چه مقدار آن لازم است؟

SPF مخفف فاکتور محافظت از خورشید است و معیاری از میزان محافظت یک کرم ضد آفتاب خاص از پوست شما است. شما باید به دنبال کرم‌های ضد آفتاب با SPF حداقل 30 و محافظت با طیف گسترده باشید، به این معنی که هم اشعه‌های UVA و هم UVB را مسدود می‌کند. باید از برچسب‌هایی که نشان می‌دهند یک کرم ضد آفتاب، ضد آب یا مقاوم در برابر آب است، محتاط باشید. اگرچه کرم ضد آفتاب معمولاً برای 2 ساعت روی پوست دوام می‌آورد، عرق کردن یا شنا کرم ضد آفتاب را از بین می‌برد، بنابراین اگر فعال بوده‌اید یا در آب بوده‌اید، یا تعریق زیاد داشته اید، باید زودتر از 2 ساعت آن را دوباره استفاده کنید.

لباس‌ها همچنین می‌توانند از خورشید محافظت کنند، اما همه لباس‌ها محافظ نیستند. در واقع، من بیمارانی داشته‌ام که از طریق لباس دچار آفتاب‌سوختگی شده‌اند. هنگام خرید لباس برای اهداف محافظت از خورشید، باید به دنبال یک علامت UPF باشید که مشابه درجه SPF است اما برای لباس‌ها است. همچنین استفاده از لباس های رنگ روشن محافظت بیشتری در برابر نور خورشید به علت انعکاس نور ایجاد می کنند.

لباس‌های محافظ از خورشید یک گزینه عالی برای کسانی است که می‌خواهند از استفاده از کرم ضد آفتاب اجتناب کنند.

کرم ضد آفتاب فیزیکی در مقابل شیمیایی: کدام بهتر است؟

بهترین کرم ضد آفتاب برای شما آن کرمی است که به طور مداوم از آن استفاده خواهید کرد. تا زمانی که طیف گسترده و حداقل SPF 30 باشد، اینکه فیزیکی یا شیمیایی باشد مهم نیست. برخی ملاحظات برای هر نوع وجود دارد که ممکن است به شما کمک کند تصمیم بگیرید کدام یک برای شما مناسب است.

کرم ضد آفتاب فیزیکی حاوی دی اکسید تیتانیوم یا اکسید روی است، که مواد معدنی هستند که سطح پوست را پوشانده و اشعه‌های مضر UV را منعکس می‌کنند. آن‌ها را مانند سنگریزه‌های کوچکی تصور کنید که روی پوست شما قرار گرفته‌اند و مانند یک پوشش محافظ عمل می‌کنند. در نتیجه، پوست می‌تواند ظاهری سفید مایل به خاکستری پیدا کند.

این می‌تواند کرم‌های ضد آفتاب فیزیکی را از نظر زیبایی برای افرادی که پوست قهوه‌ای متوسط و قهوه‌ای تیره دارند، غیرقابل قبول کند. برای کسانی که کرم‌های ضد آفتاب فیزیکی را ترجیح می‌دهند، به دنبال گزینه‌های رنگی باشید زیرا آن‌ها تمایل دارند با رنگ پوست شما بهتر ترکیب شوند، به‌ویژه برای سبزه، پوست‌های قهوه‌ای متوسط یا قهوه‌ای تیره. اکسید آهن ماده‌ای است که به کرم ضد آفتاب ظاهر رنگی می‌دهد.

مزیت اضافی این ماده این است که همچنین محافظت مهمی برای افرادی که با هایپرپیگمنتیشن یا لک ، سر و کار دارند، ارائه می‌دهد. به همین دلیل، من به شدت به بیماران با ملاسما (نوعی هایپرپیگمنتیشن) توصیه می‌کنم که از کرم ضد آفتاب حاوی اکسید آهن استفاده کنند.


کرم‌های ضد آفتاب معدنی مانند کرم‌های ضد آفتاب شیمیایی جذب بدن نمی‌شوند. بنابراین اگر جذب مواد تشکیل‌دهنده برای شما نگران‌کننده است، باید به گزینه‌های مبتنی بر مواد معدنی بچسبید. در خانم های باردار و کودکان ترجیح استفاده از ضدآفتاب های فیزیکی است اما آنطور که در ادامه خواهم گفت ضدآفتاب های شیمیایی هم قابل استفاده اند. البته باید اشاره کنم اخیرا با کاهش اندازه ذره ای مواد معدنی موجود در این ضدآفتاب ها سعی شده که تحمل پذیری و ظاهر آن ها بهتر شود.

اما گاهی حتی اضافه شدن اکسید آهن برای بهبود ظاهر زیبایی کرم ضد آفتاب فیزیکی کافی نیست. در این صورت، من یک کرم ضد آفتاب شیمیایی (مواد فعال: اکسی بنزون، آووبنزون، اکتینوکسات، اکتینوسالات، هوموسالات یا اکتوکریلن) را توصیه می‌کنم. این مواد توسط FDA تأیید شده‌اند و عموماً به عنوان ایمن و مؤثر (GRASE) شناخته می‌شوند.

بحث‌های زیادی درباره جذب کرم‌های ضد آفتاب در بدن (محصولات شیمیایی) و تداخل با هورمون‌ها وجود دارد.

حتی حرکتی در رسانه‌های اجتماعی برای توقف کامل استفاده از کرم ضد آفتاب وجود داشته است، با استناد به این واقعیت که ممکن است باعث سرطان شود. اگرچه برخی از فیلترهای UV نشان داده شده است که ترکیبات فعال آندوکرین (EACs) هستند ( یعنی شبیه هورمون های بدن هستند و می توانند اختلال هورمونی ایجاد کنند)، اما در بسیاری از موارد این تنها در آزمایشگاه یا مطالعات حیوانی نشان داده شده است. برعکس، مطالعات انسانی متعددی نشان داده‌اند که آن‌ها بر باروری یا عملکرد آندوکرین ( عملکرد هورمونی) تأثیر نمی‌گذارند و هیچ شواهد موجودی وجود ندارد که آن‌ها باعث سرطان شوند.

چگونه بفهمم چقدر کرم ضد آفتاب استفاده کنم؟

برای صورت خود، باید یک نوار ضخیم روی انگشت اشاره و میانی خود استفاده کنید. همچنین می‌توانید روش کاربرد دوگانه را امتحان کنید که در آن کرم ضد آفتاب را روی صورت خود می‌مالید و سپس 10 دقیقه بعد دوباره آن را می‌مالید. استفاده از کرم ضد آفتاب کافی بخش مهمی از دستیابی به حداکثر محافظت است. شما همچنین باید از روش‌های دیگر محافظت از خورشید مانند پوشیدن کلاه لبه‌دار و ماندن در سایه استفاده کنید.

من پوست تیره دارم آیا به کرم ضد آفتاب نیاز دارم؟

برای خوانندگان من با پوست تیره، استفاده از کرم ضد آفتاب مهم است، اما دلیل آن یکسان نیست. به عنوان مثال، می‌دانیم که اشعه‌های UV باعث ملانوم ( نوعی سرطان پوست) در افراد سیاه‌پوست نمی‌شوند، بنابراین استفاده از کرم ضد آفتاب اگر سیاه‌پوست باشید، از ملانوم جلوگیری نخواهد کرد. با این حال، می‌تواند از تغییر رنگ پوست، آفتاب‌سوختگی و کمک به محو شدن لکه‌های تیره جلوگیری کند. این موضوع می تواند در افراد با پوست تیره تر هم مد نظر قرار گیرد ، البته در جامعه ایرانی اکثر افراد پوست های با رنگ روشن تا متوسط دارند که لزوم استفاده از ضد آفتاب برای آن ها وجود دارد.

آیا فقط در هوای آفتابی ضد آفتاب بزنیم؟

خیر در همه جور آب و هوایی چه ابری و چه آفتابی باید ضدآفتاب بزنید چون اشعه UVA  که عامل اصلی بروز آسیب های پوستی و سلولی است حتی در هوای ابری هم وجود دارد.

آیا در فضای خانه و محل کار هم ضدآفتاب بزنیم؟

بله خصوصا اگر پنجره های بزرگ با عبور نور زیاد دارید یا زیاد با صفحه کامپیوتر کار می کنید.

references

www.healthline.com

www.webmd.com

www.olay.co.uk