سرماخوردگی فصلی و آنفولانزا هم مانند بیماری کووید 19 منشا ویروسی دارند و در همین ابتدا بهتر است به این نکته توجه کنید که در بیشتر موارد نیازی به درمان آنتی بیوتیکی ندارند. عفونت های باکتریایی معمولا ثانویه هستند و به دنبال عفونت ویروسی طول کشیده و درمان نشده و به واسطه ضعیف شدن سیستم ایمنی ایجاد می شوند و حتما باید تحت نظر پزشک درمان انجام شود.
در مورد عفونت های رایج ویروسی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی فصلی معمولا در مراحل ابتدایی درمان حمایتی است و سعی بر بهبود علائم داریم به عبارت دیگر علامت درمانی انجام می شود و معمولا داروهای ضد ویروس مگر در مواقع خاص برای درمان استفاده نمی شوند.
در ادامه با هم به چندین روش علامت درمانی ساده می پردازیم:
اگر سوزش گلو دارید:
- حداقل روزانه 8 لیوان آب بنوشید و سعی کنید بدنتان کم آب نباشد، نوشیدن آب باعث رقیق شدن ترشحات و مرطوب نگه داشتن گلو می شود. بهترین نوشیدنی ها آب، دمنوش های فاقد کافئین، آب گوشت، سوپ، و چای گرم به همراه لیمو و عسل می باشند.
- آب نمک غرغره کنید -- یک قاشق چایخوری نمک آشپزخانه را در 240 میلی لیتر آب گرم حل کنید و برای چند ثانیه غرغره کنید و این کار را روزانه سه بار تکرار نمایید.
- برای کاهش درد و التهاب گلو داروهای حاوی ایبوپروفن ، استامینوفن میل کنید.
- گلو را با بخور دادن یا مکیدن آبنبات های سرماخوردگی یا قالب های یخ کوچک مرطوب نگه دارید.
- از سیگار کشیدن و در معرض دود قرار گرفتن پرهیز کنید.
- در نهایت اگر مشکل در بلع غذا و مایعات دارید و یا حتی نمی توانید بزاق خود را ببلعید، نقاط سفید یا زردرنگ ته گلو دارید، درد مقاوم یا افزاینده در گلو دارید، مشکل در تنفس دارید و یا بثورات جلدی به همراه تب دارید و علائم کم آبی در بدن دارید مثل سرگیجه و ضعف شدید و افت فشارخون حتما به پزشک مراجعه کنید.
اگر تب دارید :
- تب زیر 38.3 درجه سانتیگراد را می توان با مصرف استامینوفن و پاشویه آب و الکل کنترل کرد.
در این موارد حتما به پزشک مراجعه کنید:
- تب های بالاتر از 38.3 درجه که بیش از سه روز طول کشیده
- تبی که چندین بار در روز از 38.3 درجه بالاتر و پایین تر می آید و به نوعی متغیر است
- تبی که با لرز همراه است.
برای سرفه بسته به نوع سرفه از این راهکارها استفاده کنید:
- برای سرفه های خشک و حساسیتی می توانید از انواع دمنوش ها، آنتی هیستامین ها مثل ستیریزین و دیفن هیدرامین و لوراتادین و ... و حتی داروهای سرکوب کننده مرکزی سرفه مثل دکسترومتورفان و یا شربت های گیاهی حاوی عصاره پیچک مثل برونسبان وآی ویلین و یا پلارگونیوم مثل پلارژین و پلیوم وگل ختمی استفاده کنید. داروهای ضد احتقان مثل فنیل افرین و پسودوافدرین که اغلب در قرص های سرماخوردگی بزرگسالان یا شربت های سرماخوردگی کودکان وجود دارند به رفع سوزش و التهاب گلو کمک می کنند. قرص های مکیدنی آلتادین که حاوی گل ختمی هستند بسیار به شما کمک می کنند.
- برای سرفه های ترشح دار و خلط دار از انواع خلط آورها مثل شربت های اکسپکتورانت ساده و یا گیاهی حاوی آویشن مثلآوی پکت ، برونکوباریج، زوفا و زوفا عسلی البته در صورت نداشتن حساسیت به ماده اولیه و همچنین قرص های جوشان ان استیل سیستئین که علاوه بر خلط آور بودن دارای اثرات آنتی اکسیدانی و محافظت کننده از بافت ریه هم می باشد.
- گاهی برای ترشحات زیاد پشت حلق از اسپری های بینی مثل مومنتازون و بودزوناید هم می توان استفاده کرد.
اگر آبریزش بینی و عطسه دارید:
- در صورت شفاف بودن تا زردرنگ بودن ترشحات می توانید با آنتی هیستامین ها مثل لوراتادین و ستیریزین و فکسوفنادین علائم را بهبود دهید.
- در صورت قهوه ای شدن ترشحات و یا وجود ترشحات خون آلود و استشمام رایحه عفونت و ناراحتی شدید سینوس به پزشک مراجعه کنید.
اگر دچار سردرد شده اید:
- در مواقع احساس سر درد خفیف از مسکن هایی مثل ایبوپروفن و استامینوفن استفاده کنید.
اما اگر این موارد را داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
- دوبینی و گیجی
- تهوع و استفراغ
- سفتی عضلات گردن
- حساسیت به نور و صدا
- سردرد شدید به همراه تب بالاتر از 38.3 درجه سانتیگراد
که البته علائم فوق می توانند نشانگر ابتلا به مننژیت باشند که تهدید کننده حیات است.
در صورت بروز گوش درد و گرفتگی گوش:
- ضد احتقان ها مثل پسودوافدرین و فنیل افرین کممک کننده هستند.
- اما در صورت درد و ترشح از گوش حتما به پزشک مراجعه کنید.
- از استفاده از قطره های گوشی بدون معاینه توسط پزشک به شدت پرهیز کنید.
سایر علائم مثل خستگی و ضعف عمومی معمولا پس از استراحت بهبود می یابند و نیاز به پیگیری خاصی مگر در مواقع طول کشیده ندارند.
توجه به چند نکته بسیار ضروری است:
- افرادی که مبتلا به بیماری آسم هستند از مصرف داروهای مسکن و ضدالتهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و ... خودداری کنند.
- افراد دارای فشار خون بالا در مورد مصرف قرص های سرماخوردگی و شربت ها به دلیل وجود داروهای ضد احتقان دقت کنند که این داروها می توانند فشار خون شما را بالا ببرند پس حتما تحت نظر پزشک مصرف کنید.
- برخی افراد دارای حساسیت به داروهای گیاهی مثل آویشن هستند حتما قبل از استفاده به حساسیت های احتمالی توجه کنید.
در مورد بیماران آسماتیک و مبتلایان به فشارخون بالا بهترین مسکن استامینوفن است و حداکثر دوز مجاز روزانه آن 4 گرم در روز برای فرد بزرگسال است و آنتی هیستامین هایی مثل ستیریزین و فکسوفنادین و نئوتادین و ... مناسب استفاده در این افراد می باشند.
:references
https://uhs.umich.edu/uri-self-care
https://libguides.ucd.ie/healthandwellbeing/popular
دیدگاه خود را بنویسید